· 

En wat hebben we vandaag geleerd ?

Ijverige geesten als we zijn, schreven we ons vol goede moed in voor een cursus GMDSS-SRC.

Die werd door Rob georganiseerd in het VNZ-clubhuis voor een zeer democratische prijs (en laten we daar nu net heel gevoelig voor geworden zijn).

 

"Waarvoor dient dat?", hoor ik je zeggen. Wel sommige deelnemers vroegen zich dat ook af maar schreven zich dan toch maar in ... voor de gezelligheid ?

Het gaat hier om een certificaat om GMDSS-goedgekeurde communicatiemiddelen te mogen gebruiken op zee. Daarbij gaat het niet om een simpel VHF-marifoontoestel dat we allemaal aan boord hebben liggen maar om het meer gesofisticeerde DSC-materiaal (dat automatisch de aard van je Mayday of Panpan en je positie doorstuurt) al dan niet radar ondersteund.

Wij kregen 9 uur les over de bovenstaande 5 regels.

 

En het was wel degelijk zware kost! Een hele dikke cursus vol afkortingen, procedures, certificaten, vergunningen, zones en toestellen passeerden de revue.

Na de middag ging Stan (de lesgever) onverbiddellijk verder met onze zenuwen en aandacht tot het uiterste te testen zodat we tegen 19.00 aan de praktijk konden beginnen.

 

En wat hebben we vandaag dan allemaal geleerd (al dan niet tijdens de cursus) ?

Dat

- we nog een aardig woordje zullen moeten blokken voor ons examen,

- je na 9 (!!!) uur cursus marifonie, een oproep beantwoordt met : "Allô, met Karen!"

- kanaal 16 eigenlijk niet meer gebruikt mag worden, maar wegens gebrek aan mensen die dat effectief weten, dan toch weer wel.

- 3 garnaalkroketten € 24,5 kosten.

- er nieuwe, verrassende koppels gevormd werden die bij wijze van relatietest / oefening vastliepen op een zandbank en water maakten terwijl een grote golf over een (niet bestaande) reling gutste

- Sofietje eindelijk, na 5 jaar hard werken en ploeteren, mag stoppen met weekendzwoegen

- de fantastisch mooie toog in de Sloepe nog -gedeeltelijk- mocht blijven staan maar dan wel onder een afschuwelijk likje verf dat alle warmte, eigenheid en vernuftig handwerk (vakkundig?) verstopt, dikke zonde!!!

 

En last but not least :

dat het stilaan tijd wordt dat de lente eraan komt zodat we allemaal terug het water op kunnen en genieten van heerlijke weekends met de vriendjes !!!