Ankeren en andere zottigheden

Na een heerlijk luilekkerdagje in Tananger vertrekken we deze morgen om 8.00 en met een stralende zon en al 22°C richting noorden.
Vandaag willen we de 60ste noorderbreedtegraad overgaan om morgen in één van onze favoriete campings te landen.
Ja, je leest het goed, camping!

Onderweg willen we een tussenstop maken op één van de duizenden kleine ankerplekjes die her en der verscholen liggen tussen de eilanden.

Tegen alle voorspellingen in blijken we zelfs meer dan de helft van ons parcours te kunnen zeilen en wie klaagt daar over?
Wanneer de wind dan toch pal op kop draait en de motor aan moet krijgen we allebei een energieboost : de lazy-jacks worden, na een half jaar lui en slordig opgebonden te zijn geweest, keurig opgebonden en afgebrand, de reeflijnen worden beter rond de giek vastgezet, de zeillat die in het zware weer was losgekomen wordt weer in zijn karretje gestoken en heel wat kleine rommeljobkes passeren de revue.

Na een lange fjordentocht kiezen we een piepklein pittoresk baaitje uit om ons anker te gooien maar wanneer we er toekomen lijken we niet de enigen met dat idee te zijn. De baai ligt afgeladen vol, drie zeilboten en een stuk of 15 grote motorjachten liggen opgestapeld als containers in het Deurganckdok.
'Wegwezen' is het enige dat ons door het hoofd schiet en we maken stante pede rechtsomkeer, naar de volgende ankerbaai. Gelukkig liggen er hier een tiental van die baaitjes op enkele mijlen van elkaar dus geen probleem.
Bij de tweede baai liggen we helemaal alleen... En na twee ankerpogingen weten we waarom, hier ligt geen zand (zoals de pilot vermeldde) maar hopen kelp (planten) waar een anker nooit houvast in kan krijgen.
Op naar plekje drie... Maar wanneer we net naast een mini baaitje waar we eigenlijk niet in kunnen ook een mini haventje zien, maken we het ons toch gemakkelijk en meren naast een sympathiek noors koppel af. Wijntje erbij, muziekje op, boek 3 aan dek en genieten van de laatste (!!!) uren zon van vandaag.

Nvdr : de zon gaat hier pas na twaalven onder en rond vier uur is het alweer licht...