· 

De waarheid achterhaald...

"Wij lopen makkelijk 7 knopen! En onder zeil ook zoiets...", zei ooit een VNZ'er aan de toog.

Wel, wij niet.
Tenminste, niet op motor. Om te beginnen zeilen we en lopen daarbij inderdaad makkelijk 7 knopen, afhankelijk van wind en zee maar op motor? Not a chance!
Waarom? Omdat je je motor daarvoor serieus pijn moet doen en vooral omdat je al zeilend sowieso sneller vaart dan op motor.

Wij vonden dat alleszins een bizarre uitspraak, maar kom, aan de toog horen we wel meer van die dwaasheden van 'echte zeilers op moteur'.

Tot vandaag!
Na een week hard zwoegen, dagelijks overleg met onze favoriete mechanieker op afstand, veel te veel harde wind en een hoeveelheid regen die ik nog nooit op zo'n korte tijd uit de hemelsluizen heb zien vallen, is het dan toch gelukt : de nieuwe motor zit erin en zelfs Da Ruddy is onder de indruk van de kwaliteit en service van Skipsmaritiem Stavoren en nog meer van Pieter, onze mechanieker ter plaatse.

Tijd voor de testvaart! Met weer een dikke 20 knopen op kop varen we de haven uit en met twee techniekers binnen over de motor gebogen vliegen we aan 4000 toeren het IJsselmeer op en ja hoor, ik zie 7,2 op het log verschijnen! Volgens één van de mannen was het zelfs 7,7 want geeft ons log niet de juiste snelheid weer.
7,7 ??? OMG !!!

Toch wil ik Vaguebond liefst niet elke week onderwerpen aan een tochtje op 4000 toeren!
Na een grondige controle komt Pieter weer boven met een grote glimlach, alles is ok. De motor spint nu op 1800 toeren, geen trillen, geen lekken, een gelukkig motortje, een blije mechanieker en een opgelucht bazinneke! Een videoskype later twee opgeluchte bazekes! 

En hinnen een paar uurtjes komt Ivan ook eindelijk terug ! ! !