· 

Regen breekt geen masten

Hemelvaartweekend!!!

Normaal 4 maar voor ons uitzonderlijk een weekend van 5 dagen! We like!


Traditioneel gaat de Hemelvaarttocht richting Orwell. Er was een tijd dat we dat nog met 20 of meer boten deden. De laatste jaren zijn we blij als 5 boten het tot de overkant maken.

 

Dit jaar organiseert de VNZ geen 1 maar 3 Hemelvaarttochten! Voor elk wat wils : veel wind, weinig wind, regen of zon, meewind of tegenwind. Geen enkel excuus om thuis te blijven dus!

Er vertrekken 5 boten naar Zeeland, 5 naar Engeland en 3 naar Frankrijk.

Aquila, Droevaert, Stormy Monday en Vaguebond trekken naar de Orwell, Tanara vaart door naar Ipswich.

Over het weer kunnen wij niet klagen, alle excuses ten spijt hebben we een zalig dragend windje en (tot een half uur voor we aankomen) geen druppel regen.

De Orwell kan en mag niet gepasseerd worden zonder de wandeling van Woolverstone Marina naar de Butt & Oyster waar we op onze eerste avond een sympathieke collega van Sylvie treffen. Een dag later varen we in een stralend blotevoetenweer met enkel de genua voor de wind richting Suffolk Marina waar we weer na een uitgebreid aperitief en een prachtige wandeling door de Hazlewood Marshes hartelijk ontvangen worden in The Ship.

Hier treffen we na een jaar Trevor en Terry terug, de sympathieke, babbelgrage, gepensioneerde marinier en zijn even sympathieke en vertelgrage gepensioneerde echtgenote. Vorig jaar hielpen ze ons uit de nood met een net niet meer geldig briefje van 50£. We beloofden hen een 'pint of ale' wanneer we zouden terugkomen.

Eén sms'je, meer was er niet nodig om hen weer in The Ship te krijgen en de hele avond te mogen genieten van hun smakelijke verhalen.

De terugtocht belooft een waggelkoers te worden, vlak voor de wind en dus (in theorie) de moeilijkste koers voor onze Sam (windpiloot). Groot is onze verbazing, en nog groter onze vreugde wanneer blijkt dat Sam zelfs beter en vaster stuurt dan wij zo plat voor het laken. Met de genua uitgeboomd, bitter weinig wind, soms zelfs geen en dus spijtig genoeg een groot stuk op motor, leggen we 16 uur later (4 uur later dan op de heenweg) aan in Blankenberge. 

Tegen 4.00u zijn alle duiven geland : Aquila, Stormy Monday en Vaguebond (Droevaert blijft nog een weekje), afgetuigd en nacht-apero-klaar.

En zoals Paul (Aquila) het verwoordt : "Tegen de regen kan je je kleden" en "Regen breekt geen masten" maar niet zeilen is geen optie! (zeker niet met spiksplinternieuwe zeilen!!!)