· 

Historisch Hastings

Omdat we vandaag toch een snipperdag houden, willen we wel eens naar Hastings : voor de freaks, hier vond in 1066 de slag bij Hastings plaats (eigenlijk op 10 km hiervandaan maar wie maalt om 10 km?), een serieus geruzie om de Engelse troon na het sterven van de kinderloze Edward de Belijder waar zowel zijn (Engelse) broer, als de Noren, als de Fransen in betrokken waren, elkaar professioneel maar politiek correct uitmoordden en waar uiteindelijk de Normandische hertog Willem de Veroveraar met de begeerde Engelse kroon ging lopen.

Ja, serieus, Engeland is ooit in Franse handen geweest!

 

Wie het liever in prentjes ziet / leest : het hele verhaal is uitgebeeld, in 1068 en voorzien van Latijnse tekstballonnen, op het beroemde tapijt van Bayeux. 70m stripverhaal uit de 11de eeuw!!!

 

Twee uur bussen kost het ons om in Hastings te geraken! En ik wilde het tochtje nog wel te voet doen, je ziet Hastings mooi liggen vanuit de baai van Eastbourne en het lijkt (!!!) helemaal niet zo ver…

 

De stad op zich is niet veel bijzonders maar er zijn twee (gratis) juweeltjes van musea : het Shipwreck Museum en het Fishermen Museum. Toegewijde, schattige, authentieke kleine musea die een bezoekje waard zijn! Voor Hastings Castle zijn we mateloos te laat, de ruïne wordt om 16.00 local time al afgesloten.


Hastings zelf heeft geen haven maar bizar genoeg, wel een eigen visserij. De boten kunnen niet aanleggen aan de kaai en worden – par défaut – dan maar gewoon het strand afgeduwd met de bulldozer en wanneer ze na het vissen terug komen, geven ze gewoon plankgas en stuiven het stenen strand weer op. Bizar maar spectaculair om te zien!

Omdat we toch nog steeds een beetje onszelf blijven, ook nu we op vakantie zijn, nemen we carrément de juiste bus in de verkeerde richting en lukken er desondanks wonderbaarlijk in om op tijd bij de chauffeur te informeren zodat we net op tijd van de juiste bus in de foute richting stappen om de juiste bus maar nu ook in de juiste richting te nemen, die gelukkig bijna 10 minuten te laat was…

 

Aangezien de rit bijna 2 uur duurt en de volgende bus pas na een uur zou komen, vinden we dat we dat weer eens goed opgelost hebben!

 

Morgen zetten we zeil richting Falmouth : de perfecte uitvalsbasis voor zowel de Isles of Scilly als voor La Coruna, we zien wel wat het weer brengt.