· 

Vilanova

Wij verlaten ons tegenwoordig op het Heilig Woord van Henry Buchanan. "Een sekteleider?", hoor ik je denken. Niet echt, hij is de schrijver van de Pilot voor Atlantisch Spanje en Portugal. Een soort van Michelingids of Trotter voor de zeiler waarin elk haventje beschreven staat met zijn pro's en cons, aanlooproutes en contactgegevens.


Zo gaan wij graag op zoek naar de kleinste, pittoreske plekjes, zonder teveel stadse drukte.

De Ria de Arousa wordt door deze pilot beschreven als 'de grootste en waarschijnlijk meest aantrekkelijke ria voor cruisers', 'uiterst populair bij de Spanjaarden, zowel bij de varende als de strandliggers'.

En laat dat nu net zijn waar we niet gek op zijn...


Wanneer we de ria instuiven, weer eens met totaal verkeerd weerbericht (wind op kop) en daarenboven in de gietende regen, vallen ons meteen de volgebouwde kustlijn en de wel erg breed verspreide viveros (drijvende mossel- of andere weekdierenkwekerijen) op.

We zochten een plekje om beschut te liggen van de zware winden die de volgende dagen voorspeld worden en ons oog valt op Vilanova : "een aangename, moderne marina die in de prijzen viel voor haar hulpvaardigheid en service met een uitgebreide chandlery". En laten we daar nu wel fan van zijn! De haven zou "uitgebreide bezoekerspontons hebben voor boten tot 16m en zelfs enkele plekken voor boten van 20 m"! Kan niet op!


We varen binnen in wel erg harde wind en worden door de havenmeester ontvangen op het enige beschikbare plekje voor onze boot, veel plek is er niet en veel groter mogen we in elk geval ook niet zijn, daar is simpelweg geen plaats voor! De prijscategorieën maken hier wel erg rare sprongen : voor onze 12,86m betalen we voor een boot van 16m, want er is geen 'kleinere' categorie en we zijn 86cm te groot voor het 12m-vakje ... Scheelt hem wel meteen 10€!

De chandlery blijkt een winkeltje van 10m² te zijn maar wanneer we op stap gaan ontdekken we een klein kuststadje, voorzien op Spaans toerisme met alle voorzieningen.

Er blijkt zelfs een 'fiesta' te zijn!


In de maanden juli en augustus worden in Galicië bijna wekelijks heiligen vereerd met uitgebreide festiviteiten. Totnogtoe misten we elke keer op een paar dagen na de betreffende feestelijkheden, met processie en dansfeesten erbij. Morgen konden we er bij zijn!

Tot we het programma bekeken : er was een misviering waarna iedereen vriendelijk werd uitgenodigd met zijn auto om in de processie te rijden zodat op het einde alle auto's gezegend konden worden ...


Spijtig genoeg hebben de weerberichten meestal wel gelijk wanneer ze regen voorspellen : er zit niets anders op dan ons bezig te houden met lezen en wat kuisen. Wanneer het opklaart doen we nog een tweede tochtje door de stad en belonen we onszelf met tapa's. Dat hebben we wel verdiend!