· 

Weer of geen weer, maar vooral geen weer.

We beginnen het te snappen, denken we. Het weer.

Er zit wel degelijk een logica in en dat geen enkele weerman of -vrouw die ontdekt heeft bewijst gewoon hoeveel die mannen en vrouwen eigenlijk van het weer afweten : niets!


We zijn 44 dagen weg, 21 daarvan zaten we in Engeland en we moeten eerlijk zijn : daar bestaat geen logica voor het weer, het is gewoon altijd nat en kil en wanneer dat niet is, heb je gewoon geluk. Punt!


In Spanje, of toch in Galicië, bestaat er wel een logica : men dele de dag in drie delen. Afhankelijk van je positie, boven of onder de mooiweergens, zien de drie delen er anders uit.

De naam 'mooiweergrens' is door één of andere lolbroek gegeven maar dekt bij lange na de lading niet hebben we mogen ontdekken.


Boven de mooiweergrens begint de dag meestal zonnig, overtrekt het rond de middag, vaak met regen en klaart het 's avonds meestal weer op. In de ria's krijg je vanaf een uur of 4 bijna dagelijks een niet voorspelde windvlaag die een paar uur duurt en waarbij je hoopt aan boord te zijn voor je anker losslaagt!


Onder de mooiweergens begint de dag meestal grijs (niet erg, zowel de Spanjaarden als wij slapen toch een gat in de dag), na de middag klaart het op en kan je van een paar uurtjes zon genieten maar tegen het einde van de siësta dondert een leger mistbanken de ria in die er niet altijd weer uitraken voor de volgende ochtend. Vreemd zo, waar je zonet nog in bikini in je hangmat lag te genieten, zie je plots het strand of de rotsen op 50m niet meer liggen...

Met de beste wil van de wereld en dagelijks op wonderbaarlijke wijze aangevulde portie enthousiasme en goedgelovigheid blijven we (indien binnen wifi-bereik, zoniet via SSB) weerberichten checken : Buoyweather.com in de eerste plaats (wind), yr.no daarna (zon en regen), passageweather.com (gribfiles).

Hoe eensluidend de weerberichten ook mogen zijn, ze luiden nog eens zo hard in hun juistheid : er klopt gewoon niets van!

Vertrekken we morgen omdat we een perfect windje krijgen, knikje in de schoot, maximum 12 knoopjes wind ? We krijgen een opkruisrak waar we een tweede rif moeten steken of mogen de hele route op motor wegens te weinig wind.

Kiezen we een ankerplek of haven uit waar we zeker beschut liggen met de stormwind ? Gegarandeerd blaast de wind dan uit die richting waartegen we helemaal niet beschut liggen!

We horen u al denken : kom dan naar huis, 't is hier even slecht en de weermannen en -vrouwen bakken er minstens evenveel van!


We geven het nog even tijd, Galicië is verdomd mooi, de Spanjaarden slapen even graag als wij en serveren de beste 'jamon iberico' die je je kan inbeelden, de Spaanse wijn is lekker en goedkoop en de tapa's om je vingers bij af te likken.


Moesten we van gedacht veranderen, zijn jullie de eersten die het horen! Maar nu nog niet, die mooiweergrens moet hier ergens zijn!

(we menen van enkele havenmeesters begrepen te hebben dat we hem beter iets meer in het zuiden zoeken, Portugal dan maar? )