· 

Zeilen is geen sport

Deze uitspraak komt van de huisarts van mijn ouders. Het was zijn antwoord op de vraag of ik eigenlijk wel nog aan sport deed (hij was vroeger ook mijn huisarts en blijft interesse tonen in zijn oud-patiënten).
Op het fiere antwoord van mijn mama : Ja zene! Ons An is een zeilster, elke week zit ze op het water en ze zeilt ook wedstrijden!, antwoordde hij doodleuk : 'Zeilen? Maar dat is toch geen sport?'.

Inderdaad, voor wie gelooft in de reclamefoto's van Club Med waarop steevast een bruingebrand, slank, langharig en vooral langbenig model in (liefst witte) bikini ligt te zonnen, is zeilen verre van sportief.
Tot zover de parallel.

Het enige moment waarop ik op zulke foto's gelijk (als je niet te veel inzoomt) is wanneer er 0,0 (nul komma nul) knopen wind staat, het 30°C is en we liefst voor anker liggen. Iedereen die al ooit 1 dag op het water doorbracht weet dat wanneer er slechts een zuchtje wind staat (en dat zuchtje niet van pal achter de boot komt) er weinig of geen bikini aan te pas komt.

Wat de reclamefoto's ook niet vertellen en misschien minder opvalt op een cruiseschip van 100m lang dan op een kleine boot van 12m is het feit dat je continu beweegt : 24/24. Je lichaam is altijd bezig met recht te blijven, vast te houden, zijn evenwicht te zoeken. Soms vergt het weinig inspanning en kan je zonder veel moeite op je kuipbank blijven zitten, op andere momenten is een leven aan boord een continu gevecht met de zwaartekracht (in extremis ook met de middelpuntvliegende kracht).
Een zwaardere tocht, met veel wind, resulteert net niet in een six-pack omdat je buikspieren non-stop werken om je lichaam tegen te houden.
Hoe ? Zeilen is geen sport ?

Op een oversteek moet een mens liefst deftig eten. Eén nachtje overleef je nog makkelijk op een kom warme soep en crackers. Maar een week, twee, drie, soms zelfs vier weken op zee op Campbells of minute soup en crackers? Zou je thuis eens moeten proberen!
Koken dus! Op een rollend schip.
Recht blijven staan is al geen sinecure, je ingrediënten gaan continu op de loop net zoals je tools. Iets uit de koelkast halen is soms jongleren op een koord : alles wil eruit maar je hebt net dat ene pakje nodig helemaal achteraan op het tweede schap. Gegarandeerd stuitert er iets van het aanrecht in een grote golf dat je dan op je knieën kan gaan zoeken (in het beste geval) of opkuisen. Als je ondertussen zelf al niet door de boot gekatapulteerd werd.
Zelfs een heuse maaltijd koken is soms vergelijkbaar met een uurtje spinning!
Hoe ? Zeilen is geen sport ?

Een wedstrijd, zeker met veel wind is een garantie voor armspieren en beenspieren waar een bodybuilder jaloers op is, zonder pillekes of poederkes! Sleuren aan en met zeilen, al die touwen aan een boot dienen heus niet ter versiering, daar moet met (soms meer dan) man en macht aan gesleurd worden (armen, benen, buik en soms zelfs rug!). Draaien aan die winchen om een overstagmanoeuvre nog sneller te laten gaan, die spi nog sneller te heisen of te strijken.

Over de blauwe plekken zullen we nog maar zwijgen...


Voor wie mij niet gelooft : bekijk de filmpjes maar eens op Youtube waarin de mannen en vrouwen van VOR (Volvo Ocean Race) het beste van zichzelf geven tijdens deze loeiharde, oerzware wedstrijd rond de wereld!

Hoe ? Zeilen is geen (TOP-)sport ?

Gelukkig krijgen wij, in principe, vanaf nu meer en meer die warme ClubMed-wind in de rug en hoeven we niet als eerste de overkant van de oceaan te bereiken. Als een bodybuilder zullen en willen we er niet uitzien maar ik denk dat onze sixpack na +/- 30 dagen en nachten onafgebroken op zee misschien wel eindelijk zichtbaar zal zijn...