· 

Porto Santo - Onbekend maakt onbemind

Het was pas bij onze specifieke planning in Lissabon dat we dankzij geruchten en onze kaarten op het spoor kwamen van een piepklein eilandje, vlak voor Madeira : Porto Santo.

Bij het inklaren troffen we een sympathieke en babbelgrage douanier en kregen we resto- en shoppingtips ("for the locals"). Bij het inschrijven in het havenkantoor kregen we bij betaling van 4 nachten er meteen 27 gratis bij, de wasmachine en droogkast bleken gratis!

Ongezien maar met graagte aanvaard!

Behalve de gratis was- en drooginfrastructuur die iets te vaak aanleiding geeft tot een ongeziene hoeveelheid boertigheid en voorstekerij en waar ik, indien mogelijk, nog meer gefrustreerd door raak dan door diezelfde egotripperij in ons Belgenland, lijken we hier onverwacht een stukje paradijs getroffen te hebben.

Porto Santo wordt in de boekjes omschreven als 'Ihla Dourada', het gouden eiland. Op zich lijkt het eiland echter niet veel te bieden te hebben : kale bergen en rotsen, een strand vol grote keien en plakzand, een piepklein centrum en voorwaar, een luchthaven.

En toch zijn we er heimelijk verliefd op geworden. Er heerst hier iets onbestemds lieflijk, niets pretentieus (behalve bepaalde zeilers met een grote vlag in hun verstaging), er zijn prachtige verborgen privéstrandjes, mooie wandelingen langs kilometerslange (en soms echt mooie) stranden en door bergen, sympathieke buren, praktische helpende (lassers-)handen, steigers zonder hermetisch gesloten hekwerk, heerlijk warm zeewater, prachtige zichten, zelfs op de kale rotsen.

De Portugezen hebben het hier goed uitgekiend, vooral de Porto Santonezen : je geraakt wel voor een dagje naar het kleine  eiland maar je geraakt niet van het eiland voor een dagje naar het 'grote eiland'. Er is geen ferry naar Madeira, geen watertaxi. Er is enkel het vliegtuig of de grote ferry (formaat van een Oostende-Ramsgate exemplaar) maar die vertrekt 's ochtends om 8.00 in Funchal en komt om 10.15 in Porto Santo aan om pas 's avonds om 18.00 terug naar Madeira te vertrekken...

Een tripje over en weer naar Madeira kost je dus de avondferry naar Madeira en twee dagen later (anders heb je  niets gezien) de ochtendferry terug naar Porto Santo aan minimum 60€ per persoon. Daarbij nog twee nachten hotel, je vervoer op Madeira en eten en drinken.

Een gouden eiland ? Wij snappen waarom!

We liggen hier nu al wat langer dan de vier nachten die we voorzien hadden, de voorspelde storm hebben we hier enorm rustig uitgezeten, de perfecte kuisdag aan boord. We blijven op ons gemak nog een paar dagen langer, de wasmachine is eindelijk vrij van egoïsten (die zijn al naar Madeira vertrokken en de nieuwe lichting die vanuit Portugal vertrekt is waarschijnlijk nog niet vertrokken wegens een opeenvolging van depressies die ZW-wind brengen), de supermarkt werd vandaag weer voorzien van vers fruit en groenten, we moeten dringend nog een zwemmetje gaan doen en onze muurschildering is nog niet helemaal af. Misschien kruip ik ook nog eens de mast in om de reeds maanden voorzien reparatie aan de windmeters te doen.

Madeira kan nog wel even wachten!


;-)