· 

You have two options - Madeira or no Madeira

No Madeira, daar zou het in principe op neerkomen : na meer dan twee weken op het heerlijke Porto Santo zouden we met de heersende wind en deining Madeira niet te zien krijgen en meteen doorvaren naar de Canarische eilanden.

Of toch ?

We opperden al eerder de mogelijkheid om met de ferry naar Madeira te gaan en de boot hier (spotgoedkoop) te laten liggen, bij nader inzien bleek dit zelfs een economischer alternatief dan zelf naar Madeira varen waar de havengelden soms echt de pan uitswingen. (Quinta do Lorde 63€ - Porto Santo ondertussen minder dan 5€ per nacht!)

Een bezoekje bij de buren van Zensation, meer was er niet nodig om de volgende uren met alle i-tools die we ter beschikking hadden de volledige bandbreedte van het internet van Café Marinha te gijzelen om prijzen van tickets, hotels, auto's, bezienswaardigheden te vergelijken en reservaties en routes te maken.

Na een woelige overtocht met de Lobo Marinho werden we midden in de nacht nog hartelijk ontvangen door de gastvrouw van ons eerste hotelletje, boven in de heuvels van Funchal. Enkele uren van wel een erg korte nacht later werden we net niet gek gemaakt van alle opties die we voorgeschoteld kregen in het verhuurkantoor van onze auto maar heel wat “nee’s” later reden we de parking uit met een auto die exact evenveel kostte als bij de reservatie, zonder 101 extra opties ... en lag Madeira voor ons.

Vier dagen hadden we maar en dat is mooi om een beeld van het eiland te krijgen maar we zouden er best nog enkele extra dagen kunnen rondwandelen. Hadden we onze wandelschoenen maar mee! We konden nooit vermoeden dat Madeira zo gevarieerd was! Zo groen! Zo puur natuur! Zo mooi!

Rallyman Geert reed ons moeiteloos door ruwe rotspartijen, rond lavagrotten, door heerlijk ruikende eucalyptusbossen waar we een hele rugzak aan bladeren meenamen (ideaal voor in de kleerkasten), langs kilometerslange bergwegeltjes afgeboord met de mooiste datura’s, paradijsvogelbloemen en hortensia’s.

 

We wandelden langs grillige kustpaadjes waar de zee woest tegen de rotsen sloeg, door geurende bossen, langs levada’s en zoutwaterbaden en in door gloeiende lava gevormde grotten. We bezochten het Bokrijkachtige Santanta en het Eastbourne-like Quinta do Lorde. We vonden zelfs botenstallingen onder de landingsbaan van een vliegveld en Marokkaanse stranden en we trokken

zoveel foto’s dat onze (uitgebreide) geheugenkaarten bijna vol raakten!


We proefden het lekkerste fruit ooit : ananasbanaan of is het banaanananas in de vorm van een maïskolf (don't ask!), tomaat-passievrucht, passievrucht in (en met de smaak van) een banaan of een limoen. We aten het lekkerste visstoofpotje (als Ivan en ik inktvis eten moet het echt we lekker zijn!) en we zagen verse tonijnbiefstukken met een diameter van meer dan 50cm (op de markt)!De taakverdeling aan boord (van de auto, niet van de boot) was vastomlijnd : Ivan hield het stekkertje van de ipad vast zodat de ipad waar ik de weg op zocht niet zonder batterij zou geraken en zodat Geert gezwind door de bochten kon scheuren terwijl Cindy de beste fotoshootpunten zocht en vond, ook al was onze chauffeur het daar niet altijd mee eens. Die foto van de bananenplantage die we mooi zagen liggen vanop de autostrade was echt een gemiste kans, alsook dat uitzicht in het midden van die haarspeldbocht of op de 20 meter afstand tussen twee tunnels in!

Madeira is adembenemend mooi, de lege woorden 'groen', 'gevarieerd' en 'verrassend' dekken bij lange na de lading niet maar onze taal is spijtig genoeg geen meer lyrische begrippen rijk om dit moois te beschrijven.

Alles op het gemak 'This is Portugal! No problema!', is de leuze van alledag.

Madeira klonk ons altijd in de oren als een resort-like vakantiebestemming 'goedkoop naar de zon' maar is verre van dat (resorts zijn er zelfs bijna niet).

Wij hebben ervan genoten, dubbel zelfs omdat we dat in fijne compagnie konden doen! Bedankt Cindy en Geert voor geslaagd uitje!


Onze ervaringen :

 • Uiteindelijk bleek ons plan verre van slecht : de boten lagen rustiger in Porto Santo dan in de havens die we bezochten op Madeira en voor minder dan 75% van de prijs. Geen van ons allen was onder de indruk van de haven van Quinta do Lorde of Calheta (duur, artificieel, onpersoonlijk en ver van alles) en de deining kwam er mooi binnen. Funchal stond bij ons op nummer 1 en bleek ook de meest aangename en praktische haven te zijn.
 • Voor de hele trip, inclusief ferrytickets (45€ per persoon, open return), hotels, restaurants, cafeetjes, bezoeken en auto betaalden we beduidend minder dan wanneer we dezelfde reis met onze eigen boten hadden gemaakt.
 • Wij verbleven in :
  • Casa do Caseiro (24€)
  • Enotel Golf (4*!) (45€)
  • Solar Boaventura (34€)
  • Residencia Funchal (19€)

Kleine prijsjes maar nette kamers, de ene met meer luxe dan de andere en stuk voor stuk erg vriendelijke service en (behalve Funchal) ontbijt.