· 

Ergens tussen de Kaapverden en de Carieb - dag 7 en 8

Positie 1703 UTC : N14°00.38        W 39°26.81
Koers : 268°
Snelheid : 6.1 knopen
Afgelegd de laatste 48 uur : 206 mijl
Nog af te leggen : 1178 mijl

Overpeinzingen van de laatste 48 uur :
- Vannacht kregen we minder vallend sterren maar wel stuk voor stuk indrukwekkende. Denk stijl 'de ster die bleef stille staan' boven de kribbe waar kindeke Jezus geboren werd, inclusief de lange staart.
  Dat werden weer een paar mooie wensen!

- We varen nu al meer dan 48 uur net op of onder de grens van een hogedrukgebied. Gelukkig zijn we al iets zuidelijker gaan varen, anders zaten we er middenin en hadden we dagen zonder wind gezeten. De wind is nog wat zoekende maar stilaan begint onze snelheid meer naar 5 dan naar 2 knopen te neigen. Na de 6 knopen wind van de laatste dagen zou de passaat weer aantrekken en ons weer 20 knopen moeten geven, dat wordt weer sjezen! (En wie weet halen we dan toch nieuwjaar in Barbados!)

- Waterverbruik : 41 liter op 7 dagen! Veel minder dan verwacht! We gebruiken het water uit de tanks om te koken, wassen en afwassen. Om te drinken hebben we flessenwater a rato van 5 liter per dag. Om te douchen hebben we de zee, de plantenspuit en onze douchezakken.

- Afval : Organisch afval gaat overboord, niet-organisch afval wordt zo veel mogelijk versnipperd en (indien het vlees bevatte) gespoeld met zeewater om de stank tegen te houden (Al ooit de verpakking van kipfilets een week in een huis van 30°C bewaard ? Exactly my point!). Dat maakt dat we vandaag, na 7 dagen, nog maar 1 vol vuilniszakje hebben waar zelfs twee grote 5-literflessen inzitten!

- Na 12 uur op motor gevaren te hebben (hogedrukgebied), vond Ivan dat er wel erg weinig koelwater uit de uitlaat kwam. En terecht : de impeller bleek beschadigd (waarschijnlijk een gevolg van het filterprobleem op Tenerife)! Gelukkig stond er weinig deining om het euvel te verhelpen en zijn we nu weer voorbereid op uren motorplezier... Maar toch liever zeilen!