· 

Ergens tussen de Kaapverden en de Carieb - dag 9 en 10

Positie 1848 UTC : N13°31.05        W 44°23.27
Koers : 268°
Snelheid : 6.6 knopen
Afgelegd de laatste 48 uur : 286 mijl
Nog af te leggen : 896 mijl

Feestelijke weetjes van de laatste 48 uur :
- WE ZIJN OVER DE HELFT! Vanaf nu tellen we af!
  Om dat te vieren hebben we een 'Halfwegfeestje' gegeven. Spijtig genoeg kwam er maar twee man opdagen maar dat kon de pret niet drukken. Een hele pint voor ons twee en heerlijke curryworstjes!

- Het is officieel het langst dat we ooit non-stop (samen) gezeild hebben.

- De passaat is duidelijk uitgerust na twee dagen afwezigheid en blaast met volle teugen meer 30 dan 25 knopen rond onze oren.
  Omdat die voorspeld was hebben we gisteren al de kotterfok weggenomen en varen nu alleen op een tipje genua.
  Bij die passaat hoort een rotdeining, hoog, onregelmatig en van alle richtingen.

- We slapen (veel) minder omdat dat simpelweg niet lukt op een rollend en bokkend schip maar we rusten dan weer meer.

- Onze comfortfactor, die een paar dagen geleden nog op een dikke 10 stond - luxeleven, is herleid naar een povere 3 : we worden opgetild door golven van 3 meter en terwijl we van de ene golf donderen om dan weer op de volgende te klimmen, duikt uit het niets een derde golf op die Vaguebond nogal abrupt stopt in haar natuurlijke afdonderproces : echt nie leuk!
  Gelukkig is het nog altijd heerlijk warm en krijgen we relatief weinig (warm) water over.

- Toen we vanmorgen de genua wilden gijpen (aan de andere kant zetten met veel gedoe met bomen en golven) liepen we enkel op de mast (zonder zeilen) nog 4 knopen en kon Sam nog perfect sturen!

- Koken is een ramp maar 'gelukkig' zijn alle verse groenten op en worden we veroordeeld tot het opwarmen van een blik (dat is na de risotto die vandaag nog gemaakt wordt). De keukenweegschaal heeft de geest gegeven dus bloem en gist afwegen om brood te bakken lukt ook niet meer, gelukkig hebben we nog pannenkoekenmix!

- Ivan heeft nog steeds visverbod : ik zie mij echt geen mahi mahi kuisen op deze rollercoaster. Gelukkig denderen we zo hard op en van golven uit alle richtingen dat vissen een beetje heel erg moeilijk zou worden ook.

- Als de wind zo blijft (en dat is alleszins zo voorspeld) zouden we nog maar een klein weekje onderweg zijn, dat is dan weer het mooie aan het afzien aan boord : het gaat allemaal een pak sneller vooruit!
  Maar wij gaan toch voor de comfortfactor!