· 

Ergens tussen de Kaapverden en de Carieb - dag 11 en 12

Positie 1805 UTC : N13°31.05        W 44°23.27
Koers : 268°
Snelheid : 6.3 knopen
Afgelegd de laatste 48 uur : 292 mijl
Nog af te leggen : 599 mijl

Overpeinzingen van de laatste 48 uur :
- We legden al 2/3 van de totale afstand af!

- Nautisch vraagstuk - Soek de vaut :
  Een boot van 41 voet (x) loopt bij een gemiddelde windsnelheid van 22 knopen, 12 knopen (y). Als zeilvoering draagt hij niet meer dan een uitgeboomde genua ter grootte van een badhanddoek.
  (x) en (y) zijn vastgestelde waarden.

- Hoe gedraagt Vaguebond zich in een deining van 3 à 4 meter ?
  Als een rodeostier op speed!

- Ons besef van tijd :
  We leven op UTC-tijd maar na 12 dagen op zee merken we dat het 's avonds dan wel iets later donker wordt (21.00 ipv 18.00) maar vooral dat de zon 's morgens om 9.00 nog steeds niet op is. Tot we tot het besef komen dat 9.00 in onze tijdzone nog maar 6.00 is (UTC - 3)! Logisch dat het dan nog donker is!
  We zijn dus ook al drie tijdzones opgeschoven...

- Toekomstplannen : er is hier op de eindeloos grote en warme oceaan een chronisch tekort aan ijsjes! We kijken elke dag reikhalzend uit naar de Ben & Jerry's Boat met een massa aan Chocolate Fudge Brownie aan boord. Maar hij vaart nooit in onze buurt.
  We kunnen dus de eerste ijskreemboot op de oceaan worden, kwestie van hongerige en verhitte zeilers wat afkoeling en lekkers te bezorgen!

- Oplossing van het nautisch vraagstuk : het blaast minstens 10 knopen harder dan de voorspelde 22 knopen! (gelukkig kregen we vandaag eindelijk weer een beetje rust)

PS : sorry voor het gebrek aan foto's maar
A - er is weinig meer te trekken dan water, water, water en nog meer water
B - de beschikbare modellen zien er elke dag groezeliger en behaarder uit wat niet bijdraagt tot de aantrekkelijkheid van de foto's
C - via de SSB kunnen we geen foto's versturen