· 

Ergens tussen de Kaapverden en de Carieb - dag 13 en 14

Positie 1855 UTC : N13°11.05        W 54°38.77
Koers : 264°
Snelheid : 6.7 knopen
Afgelegd de laatste 48 uur : 302 mijl
Nog af te leggen : 294 mijl

Weerpraatje van de laatste 48 uur :
- We kregen voor het eerst te maken met 'squalls' : kleine donkere, snelle en dreigende wolken met een massa wind (en soms   ook regen). 
Je ziet ze gelukkig van ver afkomen en kan meestal tijdig reven (het zeil kleiner maken), wat de tocht plots heel actief maakt.

- Zeil- en reefterminologie voor de genua :
  1 - strandlaken = 20 knopen wind (een eerste rif)
  2 - badhanddoek = 25+
  3 - keukenhanddoek = 30+
  4 - zakdoek = 35+
  5 - postzegel = 40+
We hebben de laatste 48 uur vooral op zakdoek, soms zelfs postzegelformaat gevaren, sinds een paar uur zijn we eindelijk weer naar groter zeil kunnen gaan.

- De Atlantische deining ontcijferd :
We zijn er nog steeds niet uit, na 14 dagen, uit hoeveel richtingen de golven tegelijk kunnen komen, elke vier uur krijgen we een nieuwe variant. Gisteren sloegen de golven erin om met hun drie à vier meter tegelijk van links samen te komen op Vaguebond. Rollercoaster in 't kwadraat. Geef toe, faut-le faire!
Op andere momenten zit de 'hoofddeining' uit het noordwesten en loopt dus parallel met de wind maar komen er 'kleinere' golven knal tegenin of er dwars op. Op andere momenten is de deining dan weer heel rustig en synchroon, zonder secundaire golven. 
Wanneer we welke golven krijgen of waardoor ze opbouwen en er een soep van maken kunnen we maar niet ontdekken.

Eén ding is wel zeker :
Wanneer iemand zich durft in de keuken (kombuis) te vertonen, wordt de zee één kolkende massa zodat elke culinaire activiteit of een culinair wonder wordt, of een drama. Eens koken en afwas gedaan wordt het meestal weer eventjes rustig.  Begrijpe wie begrijpen kan! (Waar is Buyl Frits als je hem nodig hebt?)

- We zijn vandaag overgegaan naar UTC - 4 maar leven nog steeds in UTC-modus, dat wil zeggen dat we dus in feite al avondeten om 16.00.

- Nieuwtje van de dag : de SPOT werkt niet meer. Het feit dat we hem niet meer vinden en hij waarschijnlijk ergens op de oceaan drijft (overboord gekegeld in het gezellige weer), heeft er best wel veel mee te maken...

- Ons humeur wordt er niet beter op na vier dagen verschrikkelijke rommeldeining, hoge brekende golven, massale schuivers, felle rukwinden, natte buien, tekort aan slaap, teveel aan blauwe plekken en mislukt brood!
Maar gelukkig schijnt tussendoor de zon .