· 

Ergens tussen de Kaapverden en de Caraïben - dag 15 en 16 : de laatste lood


Positivisme van de laatste 48 uur! Zoals je wel begrepen had, waren de laatste dagen niet de leukste. We begrijpen stilaan dat sommigen beslissen om niet verder te varen, hier is niets leuks meer aan. Ook vandaag was afzien maar we zijn er bijna en de zee lijkt zich stilaan anders te gaan gedragen. Of dat positief is, wordt afwachten.

 

-  De laatste mijltjes schuiven onder ons door, de laatste 48 uur zelfs zonder rukwinden van 35 à 40 knopen. Vaguebond heeft nu het meeste weg van een te klein autootje met een te hoge snelheid op een zwaar 4X4-pad vol diepe kuilen, grote stenen en uitstekende takken. De deining is dan wel minder hoog maar niet minder rommelig, nog steeds en vooral wanneer iemand durft aanstalten te maken 'iets' in de keuken te doen.

 

-  Vandaag kregen we weer iets nieuws : regenbuien! De hele dag achtervolgen ze ons (en halen ons spijtig genoeg ook in). Sommigen met wind voorin de bui, anderen met veel wind achter de bui maar stuk voor stuk voorzien van een alles doordrengende plensbui. De buien volgen elkaar op met tussenpozen van 10 minuten tot twee uur. Met een vermoeiend continu reven en ontreven als gevolg.

 

-  Ivan wil altijd zo laat mogelijk reven en in plaats van dat op tijd te doen, voor de bui losbarst, doet hij dat op het moment dat het schuim van de golven vliegt en de regen binnen in de boot. Dan klautert hij doorweekt binnen, foeterend op die 'verdomde lifeline'(*) die hem meer dan eens in de weg zit en hem vertraagt bij het reven waardoor hij nog natter wordt en de bui al bijna over is.

(*) aan dek dragen we bijna altijd, en zeker de laatste dagen, een reddingsvest en lifeline die ons vastbindt aan dek zodat we niet van boord kunnen spoelen en/of waaien. De lijnen zijn niet erg lang dus wanneer je op twee plekken moet zijn, moet je soms een andere lifeline vastmaken en de eerste losmaken, dit gaat meestal gepaard met gesakker en gevloek op de sluitingen die niet altijd meegaand zijn... (wat ook meteen hun grootste troef is)

 

-  Experiment : Omdat het warm is en vandaag een aaneenschakeling is van buien probeert Ivan te douchen in de regen. Aangezien elke bui 2 minuten duurt en hij eerst moet reven (zie supra) duurt het momenteel al drie buien om zijn haar nat genoeg te laten worden om er shampoo in te doen...Op zijn zachtst gezegd : een interessant experiment! :-D

 

-  Voor het eerst in onze oversteekbakcarrière is ons brood gelukt! Zonder weegschaal, gewoon 'op het gevoel' en met Ivan die niet nalaat zijn bijdrage aan onze culinaire oversteek in de verf te zetten : brood kneden en afwassen. Lekker!!!

 

-  Toekomstplannen - plan BDoor het rotslechte weer van de laatste dagen lijkt de ijsjesboot vol Ben & Jerry's Chocolate Fudge Brownie niet echt lucratief. Wij hebben alleszins geen zin meer in ijs op deze zee!Plan B : we gaan werken bij Cirque du Soleil. Na de evenwichtsoefeningen en bokkesprongen van deze week moeten we ongelofelijk goed zijn in koorddansen op het slappe koord, salto's mortale in wasmachines, acrobatie op glasscherven, bal in flipperkast en jongleren op ons hoofd.

 

-  Liebe Caro, heute haben wir Hotdogs gemacht mit deine Frankfürter und Sauerkraut, es war herrlich, wirklich! Wann kommst du wieder, mit neuen Vorrat?- Maar gelukkig schijnt tussendoor toch nog af en toe de zon (en wacht Ariel ons op in de beach bar op Barbados!)