· 

Tahiti, mauruuru

Wegens ongelofelijke drukte hebben we bij deze blog nauwelijks foto's kunnen nemen. Het fototoestel paste simpelweg niet in al onze tassen waarmee we de hele week Papeete hebben doorkruist.

Met onze welgemeende excuses, we maken het goed eens we op Mo'orea zijn!


Tahiti is voor velen een droombestemming. Zo ook voor ons, zij het om andere redenen dan de verleidelijke foto's uit reisbrochures.

Wij kijken na vier maanden best wel uit naar een echte supermarkt, hier is zelfs een Carrefour. De Markiezen en de Tuamoto zijn het mooiste dat we ooit zagen maar schonken qua proviandering niet altijd evenveel voldoening. We zitten echt wel door onze grootste voorraden heen (wijn, bier, chocolade, koekjes, bloem) en het wordt hoog tijd om de boot weer vol te laden, liefst met lekkere dingen! Verse tonijn blijkt hier wel pakken goedkoper (8€/kg) dan verse witloof (21€/kg), de omgekeerde wereld. 
Hier moeten we ook op zoek naar een nieuwe buitenboordmotor (zie hier) en een nieuwe ankerketting, een serie moeilijk te vinden batterijen en heel wat prutsen en prullen.
De hele week zijn we van 7.00 tot 's avonds 19.00 continu in de weer. Wanneer Ivan naar de bakker vertrekt en meteen al een kar vol water meebrengt, nestel ik me op de picnicbank onder de grote boom in de schaduw (zelfs om 7.00 schijnt de zon al genadeloos hard) met laptop en tablet om te profiteren van de dan nog snelle internetverbinding. Na het ontbijt vertrekken we naar Papeete om daar de hele dag de voeten onder ons lijf uit te lopen om alles te vinden wat er op ons lijstje staat. We doorkruisen wel vijf keer de stad en pauzeren enkel even in L'office du tourisme omdat daar airco, een propere wc en goeie wifi is, een broodje eten we wel onderweg van de ene naar de andere winkel.
Wanneer we 's avonds weer thuiskomen staat er nog een wandeling naar de Carrefour op het programma, de boot moet immers weer vol. Ergens tussen 20.00 en 21.00 vinden we de weg naar ons bed, morgen mogen we er weer uit om 6.30! Ha, u dacht dat wij een luilekkerleven leidden?!

Tussendoor wandelen we ook nog over en weer met de was (twee grote Ikeazakken vol, 16 kilo op een maand tijd verzameld) : 1 keer om de wasserette te zoeken, 1 keer om de was af te geven en 1 keer om hem op te pikken, reken minstens een uur per ritje. We gaan op de koffie bij Nederlandse buren, aperitieven met de Oostenrijkse buren en gaan eten met andere internationale buren. Ivan vaart over weer om de watertanks en douchezakken te vullen, gas te halen, benzine (Bertha) en diesel (Vaguebond) in te slaan, ik ruim op, kuis de boot en inventariseer.

Over één ding zijn alle cruisers het hier volmondig eens : Papeete is dan wel de drukste en grootste stad sinds Panama maar de mensen zijn zo warm, vriendelijk en hulpvaardig dat je al snel vergeet dat je in een 'grote' stad zit! Van de Yamaha-dealer, de mensen van de botenwinkels en de kerel in Carrefour die heerlijke (maar verschrikkelijk dure) gerookte vissla probeert te verkopen (neem er toch maar eentje extra, omdat het kan) tot de mevrouw aan de charcuterie die elke morgen de kippefricandon al in haar handen heeft nog voor Ivan voor haar toog staat en het superlieve meisje aan de kassa dat toch snel onze Belgische Carrefourkaart inscande om te kijken of we hier ook punten konden verzamelen (niet dus). Van de broodjesverkoper op straat en de heerlijke karakters in de dienst van toerisme tot de dame van het tankponton in de haven, ze begroeten je allemaal met een welgemeend 'Maeva' of 'Ia ora na' en doen alles wat ze kunnen om je te helpen. Hier mag je 'Bienvenue' letterlijk nemen.

Onze laatste 'stadervaring' was Panama en we hadden ten onrechte schrik om weer in een kille stadse mentaliteit te belanden. Niets is minder waar!
Tahiti, mauruuru (bedankt)!

 

Na een week zijn we pompaf. We hebben niet zoveel van Tahiti gezien omdat we zo hard aan het werk waren maar ook omdat het hier erg toeristisch is, ook op zeilgebied en we nu eenmaal niet zo tuk zijn op teveel drukte. We pikken morgenvroeg nog onze ankerketting op in een andere haven en varen dan door naar Moorea.


Want we zijn dringend aan vakantie toe!