We merken dat onze lectuur meer en meer in een bepaalde richting evolueert en willen jullie dan ook de interessante, leuke, ontwapenende en nuttige leestips niet onthouden.


  • World Cruising Guide - Jimmy Cornell

Absolute must-have voor elke vertrekker. Niet echt een sit back and relax boek maar vooral een bom aan praktische informatie. Alle stromingen, waar te zijn en vooral waar niet te zijn op welk moment.

 

  • Une passion pour la mer - Jimmy Cornell

Zelfde schrijver, totaal ander boek. Waar het eerste vooral een praktische wereldreisgids is, is dit een enorm boeien verslag van Jimmy Cornell zelf tijdens zijn drie wereldomzeilingen; telkens een andere boot, een andere crew, andere omstandigheden maar het blijft een vlot leesbaar reisverhaal zonder franjes, zonder opsmuk en net daarom heerlijk realistisch en praktisch.

 

  • Dat nemen ze je nooit meer af - Ben Rutte

Ben en Annemiek Rutten zwerven, zonder enige zeilervaring gedurende drie jaar de wereld rond in een kleine 30-voeter. Zonder pretentie en zonder franjes hoe zij hun wereldtoch ervaren hebben.

 

  • De wereld rond in duizend dagen - Douwe Fokkema

Ook weer een echte ervaringsdeskundige die met zijn Hallberg Rassy 30 de wereld rondging en hier ook een pretentieloos boek over schreef. Niet wat moet en niet moet, wel hoe hij alles ervoer en hoe hij de problemen die hij tegenkwam aanpakte.

 

  • Knopen - Des Pawson

Superpraktisch knopenboekje, compact maar met alle knopen heel duidelijk uitgelegd in foto's, stap voor stap. Je vindt er ook telkens bij waarvoor de knoop gebruikt wordt (toepassingsgebied) en hoe sterk hij is.


  • De l'Orénoque à l'Amazone sur un voilier de dix mètres - Jean-François Diné

Samen met zijn vrouw Claudette en de hond Mishka vertrekt Jean-François voor 5 jaar op een zelfgebouwde boot van 10 meter met een budget van (toendertijd) 70.000 Franse frank om de twee grootste rivieren met elkaar te verbinden. Land mag geen obstakel zijn ...

(Mooi verjaardagskadootje van Ivan :-) )