· 

Exclusief! SCA live vanuit Kaapstad!

Door onze reporter ter plaatse, op missie - 15 november, een dag na de aankomst van alle teams.

Slechts met een goedgevuld “stomakse” kunnen werkende mensen er op uit, zeker als ze al een paar jaar “afgetreeë” zijn en het “buitenhuis werken” niet meer gewoon zijn. Vandaar dat we eerst de nodige krachten opgedaan hebben bij Tobago's, dé mooiste plek in Cape Town en hét restaurant met het meest decadente dessertenbuffet.


Vervolgens konden we naar het waterfront.

Heel V&A stond in het kader van de VOR (Volvo Ocean Race voor niet-ingewijden).

Het meest in het oog springend “kraam” was toch wel dat van SCA. De uitgesproken kleuren – felroze en felblauw – dragen daar niet in het minst toe bij.

Met onze roze wimpel die we al bemachtigd hadden en krampachtig beschermden om geen slechte punten te krijgen wegens trofee-verlies stapten we de shop en de infostand van SCA binnen. Ons eerste probleem was dat er enkel shirts in blauw en roze te verkrijgen waren. Wat nu? Polo? T-shirt? Kleedje? Exercise shirt? Maat? Op een dringend smsbericht voor verdere instructies kregen we geen antwoord. Het werd dus een t-shirtje. De verkoopster vond dat de kleuren uitermate goed bij mijn brilmontuur pasten. Btw: dat montuur ligt hier goed in de markt want het regent complimentjes, alle sceptici ten spijt.

Binnen in de publiciteitsstand stond een doorsnede van het “bootje” gemaakt van Lego-blokskes. Een huzarenstuk. Een team jonge gasten gaf de nodige uitleg. En als we een paar quizvraagskes beantwoordden kregen we nog een kadootje van de sponsor toe: een pakske Tempo vochtige vodjes.
Altijd nuttig.

De boten “hingen (?)” aan de andere kant van V&A, rechts van Den Anker, daar waar de beelden van de Nobelprijswinnaars staan, aldus de uitleg van de gekleurde medemens van wie we al dat (laatste) wimpeltje hadden gekregen.

Het eerste bootje was dat van het SCA-team, dat netjes op de bok stond, hing dus. Geen crewlid te bekennen: die hadden rust. Maar de uitsluitend uit mannen bestaande technische ploeg was heel actief. Er werd geschuurd en gepolierd en geschilderd, getimmerd en geboord...... Ook aan boord van de andere zeilboten heerste dezelfde activiteit. In de boatyard werden de zeilen hersteld. Eigenlijk was het een prachtig, kleurrijk schouwspel onder een typisch blauwe hemel, bij een stralende zon en met de Tafelberg als achtergrond. De foto's zullen het wel bewijzen.

Professioneel oplappen voor de volgende “leg”.
De volgende stop was de Cross Section van zo'n boot waarbij je een idee kreeg van het leven aan boord. Pake heeft hiermee kennis gemaakt. Die doorsnede was dan weer naast de Clock Tower opgesteld. Op die manier moest je wel het ganse waterfront doorlopen.


Knappe marketing!

Op V&A heerste een gezellige drukte, geen echte volkstoeloop. Je kon overal goed bij en werd nergens onder de voet gelopen. Interessant om het allemaal live mee te maken.
Vandaag gaan de boten weer het water in voor een try-out en woensdag is er een in-port race.


Maar dan zitten we al weer in Frh.

Met dank aan mama en papa die zich 'opofferden' om een heel weekend in Kaapstad door te brengen ;-)