· 

Met 10 Watt de wereld rond!

Vrijdagavond ga ik op mijn eentje naar een uiteenzetting in de shack van de Radio Amateurs in Londerzeel. Het publiek bestaat voor 1/3 uit zeilers en 2/3 uit collega radio-amateurs en nee, echt niet allemaal mannen met baarden!

 

Op de vertrekkersdag leerden we van teruggekeerde vertrekkers dat een SSB-radio echt onmisbaar is aan boord en ondanks de prijs, echt de moeite om aan te schaffen.

Gelukkig hebben wij aan boord van Vaguebond al zo goed als alle materiaal staan dus zou die kost wel eens een meevaller kunnen zijn en dat mag ook wel eens!

 

Maar wat is dat nu SSB ? Landrotten zijn gewoon om overal ter wereld met hun gsm iemand te kunnen bereiken, te mailen, files te vermijden en snelsnel Facebook te checken.

Maar op zee is dat een pak minder evident, soms (en in ons geval 'vaak') onmogelijk.

Een tweede communicatiemiddel (VHF) kunnen we slechts op enkele mijlen van de kust gebruiken omdat de communicatiegolven 'in line of sight" lopen (dus enkel binnen gezichtsafstand).

Een satelliettelefoon is een oplossing en zullen we zeker voor noodoproepen meenemen maar de aankoopprijs van enkele duizenden euro's en de communicatiekost van enkele tientallen dollars per minuut maken ook hier geen echt werkbaar middel van om mailtjes te sturen, updates te geven en weerkaarten binnen te halen.


De SSB is dat wel. De Single Side Band-radio werkt via radiogolven die door het wereldwijde radio-amateurnetwerk worden geforward als het ware. Deze golven werken op frequenties die over de aardbol kaatsen en dus veel verder bereik hebben dan de kust op 2 mijl. Gratis en op wereldvlak.

Op zich een enorm technische materie die vandaag duidelijk gemaakt zal worden door de enorm gepassioneerde radio-amateur Paul en door radio-amateur Gert die zelf een SSB aan boord had op zijn wereldtoer en ons de praktische kant van de zaak zal uitleggen.

Als kers op de taart zullen we een mailtje sturen per sailmail en krijgen we een 'online' interview met één van Nieuw-Zeelands meest bekende radio-amateurs.


Hoe heel dit systeem nu echt werkt blijft me grotendeels een raadsel, het enthousiasme van Paul daarentegen was klaarbijkelijk overweldigend en zelfs zonder één woord begrepen te hebben van alle golven en curven, amplitudes en lengtes bleef ik verwonderd luisteren naar de passie die hij uitstraalde.

Met een zender  van 10W communiceren ze probleemloos met Nieuw-Zeeland, bewijst een filmpje van een gesprek dat ze deze middag opnamen (niet elk moment van de dag is goed voor een gesprek met de andere kant van de wereld).


Gert liet ons na de pauze meekijken in de constructie die hij aan boord had, duidelijk ook geen katje om zonder handschoenen aan te pakken waardoor Geert, één van de Belgen die samen met ons vertrekt volgend jaar, toch maar besliste om geen SSB aan boord te nemen.

Bij ons zit bijna alle apparatuur al klaar dus de grootste verbouwingswerken zitten er al op, wij hoeven enkel nog een modem in te bouwen en we blijven bereikbaar.


Dat hopen we althans, doordat de shack vlak naast een overdekt tennisterrein ligt waar enorm grote lampen het golvennetwerk verstoren, krijgen we de mail niet verzonden. Niet via Frankrijk en ook niet via Zwitserland. Maar zelfs zonder dit roerend bewijs ben ik overtuigd van onze SSB aan boord. En waar wij zitten zullen we hopelijk geen last hebben van vervuilende lampen van een tennisterrein!