· 

Galgenwelische oceaan met waddengolven

Een fotootje van onze 'visvangst' hadden jullie nog te goed. ;-)

Dag vier en hopelijk de voorlaatste op zee. Maar het ziet er niet goed uit. Het lagedrukgebied zorgt ervoor dat we continu wind op kop krijgen en ondanks Ivans inspanningen, die zich gedraagt als een Rob in 't kwadraat en tijdens zijn wachten geen moment stilzit om de boot in gang te krijgen tegen een rotdeining en (gelukkig warme) -wind in, raakt Vaguebond maar niet op dreef.

Maar hij kan zich tenminste uitleven na 24 uur op motor te varen, ik word er alleen maar slechtgezind van : onze gemiddelde snelheid ligt rond de 3 knopen met alles tussen de 0.5 en 6 knopen, onze hoek ligt tussen de 220° en 300°, de genua wordt continu opgerold en ontrold, de motor gaat aan en uit. Vaguebond vecht tegen de korte golfjes waar we alledrie een gloeiende hekel aan hebben, net of we opkruisen op de Wadden. De wind draait en keert dan weer in sterkte (geen wind tot 25 knopen) en richting (het hele plaatje rond) als zaten we op het Galgenweel!

Twee positieve punten :

Ivan laat mij heerlijk lang liggen en al is slapen niet evident op een rollend en stampend schip, het doet wel deugd.

En wanneer ik wakker word en midden in de nacht in mijn ondergoed aan dek kom, is het verdorie warm! Ivan loopt wacht in short en een enkele fleece! Nog nooit meegemaakt maar o zo heerlijk! In plaats van thermisch ondergoed, dubbele fleecen, berenpakjes en zeiljassen (onze standaard nachtoutfit op oversteken), enkel een zeilbroek tegen de klamme banken (en ook die is de laatste nacht niet meer nodig).

Nu nog een bezeilde koers en we zijn de gelukkigste mensen op deze 'groote oceaan'!

Nog 65 mijl te gaan, als de wind een klein beetje zou meewerken halen we het misschien nog voor zonsondergang...

De wind draaide uiteindelijk iets zuidelijker (dan westelijker) en we liepen de laatste opkruisuren continu boven de 6 à 7 knopen en liepen om 20.00 Porto Santo - Madeira binnen!

Heerlijke ontvangst door Fons en Rita van de Sunshine, inclusief lekkere verse pasta pesto! Heerlijk na 5 dagen op zee, zo verwend worden!